Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Parijse Salon

11 november 2018 @ 15:00 - 16:00

- €17,50

Kaartverkoop

 

Een bijzonder concert met de Franse maar in Leidsche Rijn wonende fortepianiste Lucie de Saint Vincent. Het concert zal plaatsvinden in het Koetshuis van Dengh aan het lint in het Maximapark. Een prachtige sfeervolle locatie waar vroeger Kasteel den Engh stond. Het zaaltje is niet groot en daarom zullen er voor dit concert maximaal 50 stoelen beschikbaar zijn. Bij de prijs is een kopje koffie of thee en een lekkernij van het huis inbegrepen.

Lucie zal het publiek gaan inwijden in onbekende maar prachtige muziek uit de Franse klassieke tijd. Het concert van vandaag reflecteert de sfeer van een “Salon de Musique” in Parijs aan het begin van de geschiedenis van de piano rond 1800. Dit programma is specifiek georiënteerd op de vrouwelijke componisten en vertolkers van deze tijd. De muziek is vergeten in de algemene muziekgeschiedenis ondanks het feit dat er in deze periode hele mooie werken werden gecomponeerd of vertolkt. Vanaf de romantiek is de Franse barokmuziek bekender voor het publiek maar er is een groot gat tussen 1770 en 1820 in de muzikale geschiedenis van Frankrijk. Laat je meeslepen door het pianospel van Lucie en luister naar haar verhalen over deze interessante periode.

Het Parijs van toen was een heel belangrijk centrum voor muziek. Veel muziek werd hier gepubliceerd en er waren heel veel muzieksalons tijdens de “ancien régime”. Musici konden elkaar hier ontmoeten om samen en voor elkaar mooie muziek te spelen. De Franse révolutie heeft het muzikale leven in Parijs veranderd. Het eerste muzikale instituut, het “Conservatoire van Parijs”, werd in 1795 opgericht. Het doel was om iedereen een vorm van muzikale educatie te onderwijzen. Er werden daar ook veel concerten gegeven. De methoden voor alle instrumenten die daar te vinden waren werden hier geschreven en gepubliceerd. En er was ook een grote ontwikkeling in publieke concerten. Ten tijde van Napoleon kwamen de muzieksalons weer meer in trek.

De piano was in die tijd een teken van moderniteit, na het klavecimbel dat bespeeld werd in de salons tijdens de Monarchie. Piano spelen was een deel van de goede opvoeding van vrouwen. De positie waarin je moest zitten om het instrument te bespelen was perfect om een goede houding te leren en ook goed te combineren met de jurken van die tijd. Vrouwen waren dus heel actief in de Parijse muziek scène.

Een van de meest onzekere tijden in de Franse geschiedenis speelde zich af tussen 1780 en 1800 , ten tijde van het einde van de monarchie vanwege de Franse revolutie in 1789, tot het installeren van Napoleon. Deze gebeurtenissen zijn duidelijk te horen in de muziek. De stijl van voor de revolutie is meer galant terwijl tijdens de revolutie de muziek veel meer passie, onrust en roerigheid van de tijd uitdrukt. Dit romanticisme voor de tijd is specifiek voor de Franse stijl van deze periode.

Biografie

Franse pianiste en fortepianiste, Lucie de Saint Vincent geeft regelmatig concerten in Europa, zowel als solist, als in kamermuziekensembles en als begeleider op piano, fortepiano, klavecimbel en clavichord. Zij ontving in 2013 de “Prix Musical de l’Ambassadeur de Suisse en France et de la fondation Royaumont” in Parijs voor haar optreden en onderzoek naar onbekende Franse repertoires uit de klassieke periode op fortepiano. Zij woont in Terwijde, Leidsche Rijn.

Lucie de Saint Vincent begon piano te studeren aan het “Conservatoire de Perpignan in Zuid Frankrijk toen ze 5 was. Ze studeerde daarna in Parijs aan het “Ecole normale” met Francoise Thinat en met Denis Pascal.

In 2004 kwam Lucie naar Nederland om te gaan studeren bij Paolo Giacometti aan het Utrechts Conservatorium. Tussendoor in 2005, was Prof. Lantos haar docent in de Academie Liszt in Budapest. In 2008, behaalde Lucie in Utrecht  haar Master of Music, met de specialisatie Kunst en Educatie en tweede vak Jazz.

Na haar piano master opleiding, is zij zich gaan interesseren voor de klankrijkdommen van de toetsinstrumenten uit de 18de en 19de eeuw.  Lucie de Saint Vincent richtte zich op het bestuderen en beoefenen van de fortepiano aan het koninklijke Conservatorium van Den Haag, aan de zijde van Bart van Oort. Tegelijkertijd nam ze regelmatig deel aan professionele opleidingen bij de “Abbaye de Royaumont” naast Parijs.

Deze ervaringen beinvloedde de toekomst van haar muzikale projecten. Dankzij Pierre Goy en de musicologe Hervé Audéon verdiepte zij zich in het vergeten Franse repertoire uit de klassieke tijd met als specialiteit de Franse fortepiano. Dit werd het onderwerp van het onderzoek van haar tweede Master opleiding.  In 2012 schreef ze een werkstuk over sonaten met begeleiding van viool en cello in Frankrijk tijdens de Revolutie tot het einde van de eerste Keizerrijk.

Lucie wil deze ontdekkingen graag met het publiek delen en laat daarom tijdens dit concert onbekende Franse componisten (mannelijk maar ook vrouwelijk) horen.

Ze speelde dit repertoire bij verschillende gelegenheden zoals: het Festival Oude muziek in Utrecht (Fringe), het Bach festival in Dordrecht, Het Fritz William Museum in Cambridge, het Muziek Museum en de Invalides in Parijs en in het Museum van kunst en geschiedenis van Geneve.

Improviseren was een normaal zaak voor de componisten van deze tijd. Lucie de Saint Vincent onderzocht het improviseren van zowel de klassieke stijl bij docenten Aline Zylberajch en Menno van Delft, als ook in andere muzikale culturen door haar ontmoeting met Fabrizio Cassol en Magic Malik.

In haar composities en improvisaties vindt Lucie het interessant om de kleuren en effecten van de pedalen te gebruiken die kenmerkend zijn voor de fortepianos . In haar laatste projecten verzamelde zij repertoire uit verschillende culturen met diverse invloeden en stijlen zoals met het Trytone ensemble (Barok en jazzmuziek )of met Lalezar (oosterse en westerse culturen).

Gegevens

Datum:
11 november 2018
Tijd:
15:00 - 16:00
Kosten:
€17,50
Evenement Categorie:
Website:
https://muziekindemeern.nl/

Organisator

Locatie

Gegevens

Datum:
11 november 2018
Tijd:
15:00 - 16:00
Kosten:
€17,50
Evenement Categorie:
Website:
https://muziekindemeern.nl/

Organisator

Locatie