Beate Loonstra

Beate speelt al vanaf haar zesde jaar harp. Ze studeerde bij Erika Waardenburg aan het Utrechts Conservatorium

Beate werd op zeer jonge leeftijd op slag verliefd op de harp en speelt al vanaf haar zesde jaar. Ze studeerde bij Erika Waardenburg aan het Utrechts Conservatorium, waar ze in maart 2017 haar mastergraad (pathway performance) behaalde met een 9,5 en waarbij ze omschreven werd als een ‘waanzinnig talent, technisch geweldig, een allround musicus met een enorme vertelkracht en een heel eigen muzikale identiteit’. Tijdens de master studeerde Beate mede dankzij ondersteuning van het Prins Bernhard Cultuurfonds ook bij Imogen Barford aan de Guildhall School of Music & Drama in Londen, waar ze ook improvisatielessen volgde.

Beate heeft diverse (eerste) prijzen gewonnen bij o.a. het Nederlands Harpconcours, het Prinses Christina Concours en het Rosa Spier Harpconcours. Ze geeft concerten en volgde masterclasses binnen verschillende muziekgenres bij gerenommeerde musici in binnen- en buitenland en soleerde met diverse orkesten. Beate kijkt graag verder dan het geijkte repertoire en werkt daarom samen met componisten om nieuwe composities voor de harp tot stand te laten komen. Ook arrangeert ze zelf muziek voor de harp die in eerste instantie niet voor het instrument geschreven is. Beate is geboeid door de impact die muziek op mens en maatschappij kan hebben, en heeft neemt daarin een avontuurlijke en onderzoekende houding om hier invulling aan te geven. Ze organiseert projecten waarin (de impact van) luisteraars centraal staan en muziek op een laagdrempelige en veelzijdige manier gepresenteerd wordt.

Naast haar liefde voor solospel, speelt Beate graag in ensembles en met koor en/of orkest. Hoogtepunten daarvan zijn o.a. haar duospel met violiste Emmy Verhey, haar samenwerking met het Metropole Orkest, meerdere live optredens op Radio 4 en haar deelname aan de Symphony of Unity op dancefestival Tomorrowland 2019.

Beate is als harpdocent verbonden aan De Utrechtse MuziekSchool en Kunstencentrum Nieuwe Vaart Vleuten.