Misschien heb je/ heeft u al eens van Muziek in de Meern gehoord. ‘Muziek in de Meern’ is een organisatie van professionele musici uit De Meern en Leidsche Rijn die hun passie voor klassieke muziek graag doorgeven en delen met elkaar. Dat doen we onder andere door concerten te organiseren en lessen te geven, maar dit voorjaar starten we met een nieuw initiatief; Projectorkest Leidsche Rijn. In Leidsche Rijn wonen veel goede amateur- musici en die willen wij graag de kans geven in een orkest te spelen en een mooi concert te geven. Een kortlopend project in samenwerking met de professionele musici van ‘Muziek in de Meern’ die het orkest zullen coachen en daarnaast met het kamerorkest van ‘Muziek in de Meern’ het programma na de pauze verzorgen. Het programma heeft als thema ‘Amor – tussen liefde en liefdesverdriet’.

Wat gaan we spelen?

Met het projectorkest spelen we de Ouverture ‘Das Märchen von der schönen Melusine’ (Het sprookje van de prachtige Melusine)  van Felix Mendelssohn Bartholdy, twee delen uit de balletmuziek bij ‘Rosamünde’ van Franz Schubert en ‘Salut d’ Amour’ van Edward Elgar. Prachtige romantische muziek. Hiernaast vind je videofragmenten van de stukken.

Wat voor instrumenten zoeken we?

Wij zijn op zoek naar: 2 fluiten, 2 hobo’s, 2 klarinetten, 2 fagotten, 2 hoorns, 2 trompetten, pauken en violen, altviolen, celli en contrabassen. Maar, als je een ander instrument bespeelt, laat dan zeker van je horen, misschien hebben we je in een volgend project hard nodig.

Hoe goed moet ik kunnen spelen?

We zijn op zoek naar gevorderde amateurs, die in staat zijn bovengenoemde werken goed te spelen. Hieronder vind je links naar de partituren van de stukken. Bij opgave vragen we je een kort CV te schrijven met je ervaring, welke stukken je speelt, en in welke orkesten je speelt of hebt gespeeld. Eventueel mag je een mp3-bestand met een fragment van de muziek meesturen. Op de eerste kennismakingsrepetitie van 14 maart beluisteren we het niveau en zullen we het definitieve orkest samenstellen.

Wanneer?

We repeteren zes keer:

  • 14 maart (14.00 tot 16.15, kennismaking en 1e repetitie),
  • 20 maart (20.00- 22.15),
  • 27 maart (20.00 tot 22.15),
  • 28 maart (14.00- 16.15),
  • 4 april (14.00-16.15),
  • 11 april (14.30-16.45).

De locatie wordt nog bepaald en hangt mede af van het aantal deelnemers.

Het concert is op zondagmiddag 12 april om 15.00 uur in Theater Vleuterweide. Als er een grote belangstelling is komt er mogelijk nog een avondconcert om 19.30 uur.

Wat kost het?

Allereerst vinden we het ontzettend fijn als mensen mee willen spelen. Echter, aan een project als dit zijn hoge kosten verbonden. Toch hebben we dankzij fondsen en subsidies de prijs laag weten te houden, nl. € 25 per deelnemer. Dat is inclusief het gebruik van de bladmuziek. Maar, er is nog een andere manier om je deelnametarief te voldoen. Als je namelijk 5 of meer kaartjes, á € 15 aan vrienden, belangstellenden of wie dan ook weet te verkopen vervalt je deelnemersbijdrage!

Wie geeft er leiding aan het orkest?

De dirigent van het orkest is Herman Mussche. Daarnaast krijgt het orkest coaching van o.a. Susanna Edixhoven (free-lance fluitiste in de grote orkest van Nederland) en Arturo Murúzabal (ex. solo-cellist van het Radio Filharmonisch Orkest). Enkele van de (professionele) strijkers uit het kamerorkest zullen in ieder geval ook meespelen in het concert.

Hoe geef ik me op?

Opgeven kan via projectorkest@muziekindemeern.nl. Stuur je naam, adres, welk instrument je bespeelt en een kort CV naar ons toe en je ontvangt zo spoedig mogelijk bericht terug. Als je nog vragen hebt kun je deze ook via bovenstaand e-mailadres stellen.

Links naar de bladmuziek

Mendelssohn – ‘Das Märchen von der schönen Melusine’ (partituur) 

Elgar – ‘Salut d’Amour’